Oplevelser og Inspiration

Sådan får du et lavere energiforbrug med energirigtige vinduer og døre

Der er mange fordele ved at sænke dit energiforbrug. Den største er, at du på den måde yder en indsats for at passe på miljøet. Samtidig kan der også være mange penge at spare ved at tage nogle energibesparende valg i din bolig. Læs med for at se, hvordan du gennem energivinduer og energirigtige døre kan spare penge og hjælpe miljøet gennem energimæssigt fornuftige valg hjemme hos dig selv.

Når det handler om at sænke energiforbruget, er vinduer og døre et relevant sted at tage fat. For når du skifter gamle vinduer eller døre ud med energirigtige modeller, kan du spare en masse energi og penge på varme, og endda opnå et bedre indeklima.

Hvorfor vælge energivinduer og energivenlige døre?

Standarden for vinduer og døre har udviklet sig meget i de seneste år, og hvis du har en ældre bolig, er der stor sandsynlighed for, at vinduer og døre kan være forældede og ikke specielt hensigtsmæssige i forhold til dit energiforbrug.  

Nye, moderne vinduer og døre kan fås i modeller, der lukker sollyset ind uden at lukke varmen ud. På den måde bliver varmetabet i din bolig betydeligt mindre med nyere energirigtige ruder og døre.

Du kan desuden få fradrag på håndværksydelser, når du udskifter vinduer og døre til mere energirigtige modeller i din bolig. Det kan være en god idé at huske på, når du tjekker forskellige døre og energivinduer priser.

Hvad er energivinduer og energirigtige døre?

Et energivindue består af en termorude af 2 eller 3 lag, hvor minimum et af lagene har en metalbelægning. Et andet kendetegn ved en energirude er, at luften mellem glaslagene er udskiftet med argon. Argon er en type af gas, der mindsker den cirkulation af luft, der finder sted, når den kolde luft udefra møder den varme luft indenfor.

Det er også vigtigt, at dørene i din bolig er tætte og godt isolerede. Energistyrelsen anbefaler, at en yderdør har mindst 25 millimeters isolering, og helst 35 millimeter. En tæt og velisoleret dør holder ligesom energivinduerne langt bedre på varmen.

Bedre indeklima og komfort

Energirigtige vinduer og velisolerede døre er både en vigtig faktor i at få en lavere varmeregning, men det er faktisk ikke det eneste gode, de energivenlige alternativer bidrager med. Du vil også opleve at få et meget sundere indeklima i din bolig.

Med nye vinduer og døre, der sørger for, at mindre varme siver ud, vil du blive udsat for mindre træk og kulde udefra, hvilket vil øge komforten i dit hjem betydeligt.  

De fleste vinduer og døre har såkaldte friskluftventiler indbygget, der er med til at skabe en naturlig ventilation af luft. Du skal dog være opmærksom på, at disse ventiler i dine nye tætte og velisolerede vinduer ikke altid vil være nok, og det kan somme tider være nødvendigt at investere i et ventilationsanlæg med varmegenvinding for at være sikker på et så sundt indeklima som muligt. Regelmæssig udluftning kan også være en god løsning.